Tijdsduur: <15 minuten (1 tot 2 uur in de oven.)
Benodigdheden:
bloem – 3 kopjes
water – 1 kopje
olie – 1 theelepel
zout – 1 kopje
Werkbeschrijving:
Meng het bloem en zout.
Voeg hier de olie aan toe. De olie zorgt er voor dat het makkelijk te kneden is en niet snel scheuren gaat vertonen als het droog en hard is. Gebruik je te veel dan zal het niet drogen.
Beetje bij beetje voeg je nu het water toe. Voeg je al het water er in 1 keer bij dan ben je veel langer bezig om de deeg goed te krijgen.
Als je tijdens het mengen merkt dat het deeg al goed aanvoelt maar je hebt nog water over, dat is geen ramp. Zodra het deeg aanvoelt als een echte klei dan is het goed.
Water
Blijf het kneden totdat het niet meer kleeft. Als je alles goed hebt gemengd en het blijft maar kleven voeg er dan een heel klein beetje bloem aan toe.
Als het na een tijd kneden nog te droog is dan doe je er juist weer wat water bij.
Zout
Doe je er te veel zout in dan zal je veel meer water nodig gaan hebben aangezien zout het vocht onttrekt uit het deeg
Ga door met kneden totdat er een deeg ontstaat dat er uitziet en voelt als klei.
Zoutdeeg (klei)
Je kan er nu van maken wat je maar wilt. Het werkt nu net als klei. Wat je kind er ook van wilt maken alles is mogelijk.
Oven
Bak het af op 100 graden ongeveer 1 uur lang. Bij dingen die dikker zijn dan een paar cm zou het kunnen dat het nog wat langer nodig heeft om te drogen. Draai de vorm om als het aan de bovenkant klaar is. Dit merk je doordat het hard is. Laat nu de onderkant nog ongeveer 10 minuten bakken. Als dit ook hard is kan het uit de oven. Laat het goed afkoelen voordat je het gaat gebruiken.
Wil je het niet in de oven bakken? Op een warme droge plek in huis kan je het ook aan de lucht laten drogen. Dit kan wel een paar dagen duren.
Tip
Je kan vooraf bij het water een paar druppels eetbare kleurstof toevoegen. Zodat de klei al een kleurtje heeft. Maar nadat de klei afgebakken is kan je het ook verven.
Heb je nog wat over en wil je het nog bewaren, dat kan. Zorg dat het in een droge, luchtdichte verpakking zit en bewaar het in de koelkast. Het is dan ongeveer nog een week bruikbaar. Je kan er alles van maken net als echte klei.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten